Pochwalili się ciekawymi przedmiotami, których zastosowanie trudno odgadnąć
Zdarzyło wam się kiedyś znaleźć coś nieoczekiwanego podczas sprzątania strychu lub na spacerze? Autorzy poniższych zdjęć natrafili na przedmioty, których przeznaczenie było dla nich tajemnicą, więc postanowili zasięgnąć pomocy internautów.

1. „Do czego służą te kijki?”

1. „Do czego służą te kijki?”

Odpowiedź: To przyrząd  używany do polerowania i wygładzania skóry.

2. „Znalazłem to w starej budce telefonicznej. Posiada przełącznik.”

2. „Znalazłem to w starej budce telefonicznej. Posiada przełącznik.”

Odpowiedź: To fragment starego wentylatora, stanowiącego wyposażenie budek telefonicznych.

3. „Do czego służy to dziwne urządzenie z korbą? Znajduje się na ścianie w starym domu.”

3. „Do czego służy to dziwne urządzenie z korbą? Znajduje się na ścianie w starym domu.”

Odpowiedź: To urządzenie do rozdrabniania lodu.

4. „To narzędzie należało do mojego dziadka. Nie mam pojęcia czym jest.”

4. „To narzędzie należało do mojego dziadka. Nie mam pojęcia czym jest.”

Odpowiedź: To ręczne imadło, wykorzystywane przy naprawach biżuterii i zegarków.

5. „Dziwaczne nożyce. 3 ostrza, i coś przypominającego otwieracz do butelek. Jakieś pomysły?”

5. „Dziwaczne nożyce. 3 ostrza, i coś przypominającego otwieracz do butelek. Jakieś pomysły?”

Odpowiedź: Służą one do ścinania ziół.

6. „Znalezione w mojej piwnicy, bardzo twarda skóra..”

6. „Znalezione w mojej piwnicy, bardzo twarda skóra..”

Odpowiedź: To przyrząd zakładany na dłoń podczas szycia. Służy do przepychania igieł przez gruby lub twardy materiał.

7. „Ten stary pojemnik znaleziony w domu babci. Ma kształt ananasa, a wewnątrz znajduje się malutka łyżeczka.”

7. „Ten stary pojemnik znaleziony w domu babci. Ma kształt ananasa, a wewnątrz znajduje się malutka łyżeczka.”

Odpowiedź: To miniaturowa solniczka

8. „Małe pudełeczko wykonane z miedzi. Znalazłem je podczas spaceru i do dziś nie wiem do czego służy.”

8. „Małe pudełeczko wykonane z miedzi. Znalazłem je podczas spaceru i do dziś nie wiem do czego służy.”

Odpowiedź: To przenośna popielniczka. Pokrywka posiada wbudowane oparcie na papierosa.

9. „Lekki, chropowaty przedmiot z rączką, zakończony szpikulcami. Nie mam pojęcia co to może być.”

9. „Lekki, chropowaty przedmiot z rączką, zakończony szpikulcami. Nie mam pojęcia co to może być.”

Odpowiedź: To Güira – dominikański instrument perkusyjny, używany wraz z metaliczną szczotką, którą pociera się o chropowatą powierzchnię.

10. „Dziwne nożyce z wbudowaną szufladką czy pojemnikiem.”

10. „Dziwne nożyce z wbudowaną szufladką czy pojemnikiem.”

Odpowiedź: To nożyce do przycinania knota świecy

11. „Dzisiaj znalazłam to urządzenie, Dwie metalowe części da się rozdzielić.”

11. „Dzisiaj znalazłam to urządzenie, Dwie metalowe części da się rozdzielić.”

Odpowiedź: To nóż/otwieracz do zdejmowania skorupki z gotowanych jajek.

12. „Gdy pociągniesz za pierścień, wysuwają się 4 małe kolce. Jakie jest tego zastosowanie?”

12. „Gdy pociągniesz za pierścień, wysuwają się 4 małe kolce. Jakie jest tego zastosowanie?”

Odpowiedź: To rzadkie urządzenie z 19 wieku, zapobiegające kradzieży zegarków kieszonkowych. Gdy pociągnie się za zegarek, kolce wysuwają się, uniemożliwiając wyciągnięcie go z kieszeni, równocześnie alarmując właściciela.

Źródło: boredpanda.com

TWOJA REAKCJA?



Rozmowy na Facebooku